Dette indhold er sponsoreret

Der er flere ting man skal tage til eftertanke før man fremlejer sin andelsbolig. Det er vigtigt at få en sikker fremlejekontrakt. Det anbefales at man får en specialist til at lave kontrakten. Derefter bør man gennemgå den fulde lejekontrakt sammen med fremlejetagere, inden den underskrives. Man skal sætte en realistisk husleje, som svarer til, hvad boligen er værd. Hvis man sætter huslejen for højt kan det være næsten umuligt at finde en potentielt lejer. Især i de større byer er der efterspørgsel efter lejligheder. Ved fremleje af andelsbolig skal man følge retningslinjerne, for at sørge for, at hele processen foregår lovligt. Samtidig er det også vigtigt at følge sin mavefornemmelse igennem hele forløbet. 

Hvad er en andelsbolig?

En andelsbolig adskiller sig på flere måder fra en normal ejerbolig. Ved en andelsbolig er det flere mennesker, der ejer og driver en ejendom. Som medejer deltager man altså i et formuefællesskab. Man ejer derfor heller ikke boligen på samme måde, som hvis man ejede en ejerbolig. Man ejer ikke hele ejendommen, men blot en del af den. En andelsbolig kan være et lejlighedskompleks, rækkehus eller en gård. En andelsbolig er oftest billigere end en ejerbolig. Man undgår nemlig at betale blandt andet ejendomsværdiskat. 

Fremlejning af andelsbolig

Hver enkelt andelsboligforeninger har hver deres egne bestemmelser for, hvilke slags udlejninger de tillader. Fremleje er, når en andelshaver udlejer sin bolig ud i en bestemt periode, til en, som ikke er en del af foreningen. Selve andelsboligforeningen er ikke en del af aftalen omkring udlejning. Aftalen foregår kun imellem andelshaveren og fremlejetageren, som altså er den person, der udlejes til. Hvor lang tid det er tilladt at udleje boligen afhænger af foreningens vedtægter. Oftest vil maksimummet være 2 år, eller normalt 2 år, hvilket giver mulighed for at leje boligen ud i længere tid end 2 år. 

Inden man fremlejer sin bolig

Som det første skal man tjekke efter, om det overhovedet er tilladt at fremleje din bolig. Dette undersøger man ved at finde oplysninger omkring dette i foreningens vedtægter. Hvis det er tilladt at fremleje i andelsforeningen vil der også være yderligere regler og betingelser. En af disse vil oftest være, at du skal have en god grund til, hvorfor du skal udleje boligen. Det kan f.eks. være at du flytter i en kortere periode i forbindelse med praktik eller lignende. Samtidig vil der også være en given maksimum periode, man må udleje boligen i. Dette er oftest omkring 2 år.