Apartment

Humøret er ofte højt, hvis du er så heldig at få fat på en skøn lejebolig. Men inden du underskriver lejekontrakten, er der forskellige ting, du som lejer skal være opmærksom på. Du skal sikre dig, at alt er, som det skal være, men hvad er det nu lige helt præcis, du skal kigge efter? Læs med her, og få gode råd, inden du underskriver kontrakten.

Hvem er udlejeren?

Det er altid vigtigt at undersøge, hvem udlejeren er, inden du underskriver lejekontrakten. Du kan med fordel forsøge at finde ud af, om han før har haft lejet boliger ud, og hvad de forhenværende lejere synes om ham. Søg eksempelvis rundt på nettet for at se, om du kan finde nogle brugbare informationer.

Det er i den forbindelse ligeledes vigtigt at se lejligheden, inden du underskriver. Det er altså ikke nok blot at se billeder. Det skyldes for det første, at billeder kan manipulere meget, og for det andet er der nogle mennesker, som udgiver sig for at udleje en lejlighed uden at have den – blot for at franarre dig penge.

Omfanget af ejendomsservice

Det er ligeledes en rigtig god ide at tjekke omfanget af ejendomsservice. Det er for det meste bestyrelsen eller ejeren, der står for at vedligeholde ejendommen, men der findes altid undtagelser. Hvis der står i lejekontrakten, at du selv skal sørge for vedligeholdelse, kan udgifterne hurtigt blive større, end du lige havde regnet med. Vær opmærksom på, at der både er udvendig samt indvendig vedligeholdelse. Vælger du alligevel at underskrive en lejekontrakt, hvor du er ansvarlig for den udvendige ejendomsservice, kan du med fordel se mere her, hvor de kan hjælpe med det og meget andet. Linket sender dig videre til en hjemmeside, som informerer dig om, hvilke ting der skal vedligeholdes. Du har her også mulighed for at bestille professionel hjælp til vedligeholdelsen.

Regler ved fraflytning

I lejekontrakten findes der altid regler for, hvordan lejligheden skal afleveres ved fraflytning. Det er vigtigt at være opmærksom på, så du sikrer, at du får den samme service ved indflytning, som skal være ved fraflytning. Vedligeholdelsen ved fraflytning fratrækkes normalvis dit depositum.

Står der i kontrakten, at lejligheden skal afleveres nyistandsat ved fraflytning, er der stor sandsynlighed for, at du mister hele dit depositum. Istandsættelsen indebærer nemlig ofte, at gulvene skal lakeres, og at væggene skal males.

Hvem og hvor mange underskriver kontrakten?

Hvis I skal bo flere i lejeboligen, er det vigtigt at tage stilling til, hvem og hvor mange af jer, der skal stå på lejekontrakten. Det skyldes, at personen på kontrakten har flere rettigheder end de andre. Personen, der har underskrevet lejekontrakten, kan derfor i princippet smide de andre ud med blot en måneds varsel.

Flytter du eksempelvis sammen med en god ven eller veninde, tænker du måske, at I aldrig kunne finde på at smide hinanden ud, og at det derfor aldrig ville blive aktuelt. Men i nogle tilfælde opstår der uenigheder, og så er det en kæmpe lettelse at have sat sin underskrift. Hvis alle lejemålets beboere underskriver kontrakten, har I alle lige rettigheder.