Uanset om det er haven, der trænger til en kærlig hånd, eller om det er noget inden for husets fire vægge, der skal laves om, så ved vi godt, at det kræver tid og planlægning. Det er langt fra altid, at man overhovedet ved, hvor man skal starte, men vi vil gerne hjælpe dig på vej, så dit næste byggeprojekt kan blive let som en leg.

Haveprojektet

Når man skal i gang med et byggeprojekt ude i haven, skal man huske en lang række ting, som gør, at ens projekt kan blive topklasse. Skal man f.eks. have lavet en terrasse i en have, der skråner, kan man med en støttemur udligne det areal, som terrassen skal bygges på. Generelt, hvis man har en hældning, er en støttemur det, som kan hjælpe dig med dit byggeprojekt.

En støttemur kan gøre din have helt unik at se på, og det at have en skråning er altså intet problem – tværtimod.

Når du bygger terrasse, er det også vigtigt, at du vælger et materiale, som er nemt at holde. Bygger du terrasse af træ, skal du sørge for at give det en god lakering, så det kan holde til lidt af hvert vejrmæssigt. Samtidig bør du også bygge noget overdækning over terrassen, da træet ellers meget hurtigt kan blive slidt op af vind og vejr.

Bygger du terrasse af sten, har du et nemmere vedligeholdelsesarbejde, og hvis du vil holde det på et absolut minimum, kan du fuge med stenmel. Så vokser der ikke nær så meget ukrudt op igennem fliserne. Dog kan stenmel misfarve dine fliser, så det skal man også lige overveje, inden man kaster sig ud i det.

Skal du til at plante nye blomster, buske og træer i haven, men gider du ikke at bekymre dig alt for meget om at holde dem i live og gøre dem pæne, bør du for det første købe planter, der er nemme at holde. Du kan også installere sprinklere i haven, så du ikke skal bekymre dig om, at dit græs og dine planter tørrer ud.

Vælg materialer med omhu

Når du går i gang med et byggeprojekt, kan det være oplagt at blot vælge det materiale, som man synes er pænest og er billigst. Det er dog ikke altid, at disse materialer er særligt bæredygtige. Vores klimasituation i dag er meget kritisk, og derfor er det vigtigt, at man som forbruger gør sig tanker om sine køb. Du kan vælge at bygge i en lang række bæredygtige materialer, som også vil koste dig færre penge på længere sigt. Sagen er nemlig den, at hvis du bygger bæredygtigt, sparer du også på f.eks. din varmeregning.

Skal du f.eks. bygge en udestue, kan du vælge at bygge i bæredygtigt træ, hvilket vil sige, at træet kommer fra en skov, hvor der ikke bliver fældet mere, end der bliver plantet. Når du skal vælge ruder til din udestue, er det også vigtigt, at de er velisolerede, så varmen ikke bare siver ud igennem glasset. Isoler også med papirisolation, hvis du vil være mere klimabevidst. Papirisolation har et meget mindre CO2-udslip end andre isoleringsmaterialer. Tilmed kradser og klør det heller ikke, når man arbejder med det, modsat rockwool. Du skal dog bære en maske, når du arbejder med materialet.