Sponsoreret indhold.

Det ligger i de fleste husejeres interesse at passe på og vedligeholde deres bolig. Det giver god mening. En bolig er ofte den største økonomiske investering, vi foretager os, og derfor bør vi passe godt på den. Men udover det økonomiske aspekt giver det også mening at holde huset i god stand, fordi vi gerne vil have glæde af det i mange år fremover. Men hvordan gør vi det? Læs med her, og bliv inspireret til, hvordan du kan give din bolig nyt liv.

Det starter oppefra

En af de vigtigste komponenter ved et hus er taget. Vi har alle tag på huset, men det er de færreste, der faktisk skænker taget en tanke. De fleste vil gerne have et flot tag, men der bliver sjældent gjort meget ved drømmen. Men hvad nu, hvis du kunne få et flot tag, der også kunne lidt ekstra? Det er, hvad grønne tage kan give dig.

Fagligt hedder det et sedumtag, og du har garanteret set ét. Det er i sin bogstavelige form et grønt tag, da det øverste lag består af mos. Først og fremmest pynter det på æstetikken omkring huset, men der er også praktiske fordele ved de grønne tage.

Mange konkrete fordele

For at vi mennesker vælger at handle, skal der ofte flere fordele til, så derfor får du her tre fordele ved den grønne løsning. Sedumtag skal selvfølgelig bruge meget vand for at holde sig sundt, og det tager regnvandet sig af. Et grønt tag suger op mod 80 % af det årlige regnvand til sig, hvilket aflaster vores afløbssystem og mindske risikoen for oversvømmelse i boligen.

Dernæst fungerer et grønt tag som en genial temperaturregulering. Om sommeren får solens stråler vandet i jorden til at fordampe, og dermed sker der ikke en opvarmning af taget. Omvendt fungerer det grønne tag isolerende om vinteren, for her holdes varmen indenfor i ejendommen.

Til sidst skaber grønne sedumtage også en diversitet – specielt i bylivet, hvor man som oftest ser betontagsten, bølgeeternittage og tagpaptage herske. Desuden er en vigtig faktor også, at de grønne tage udgøres af lydisolerende materiale fra naturen. Det gør, at taget kan fungere støjdæmpende. En yderst attraktiv løsning, hvis du bor inde i byen og vil skabe et værn mod støjen.

Eftersom et grønt tag er levende, skal du sørge for, at det bliver vandet, når det – specielt i sommerperioden – kan blive tørt udenfor. Derudover er det en god idé at efterse taget for ukrudt nogle gange årligt. Har du bare områder i taget, kan du efterplante det med sedumspirer.