For mange er det en stor beslutning at sætte boligen til salg for at starte en tilværelse på en anden adresse. Der er desuden en række overvejelser forbundet med at sætte boligen til salg. Det kan i værste fald være en langvarig proces, hvis en køber ikke bider sig fast inden for et par måneder.

Nogle vælger at forsøge at sælge huset på egen hånd, men langt de fleste boligsælgere vælger at søge hjælp hos en ejendomsmægler. For netop at imødekomme og så vidt muligt undgå et boligsalg, der trækker i langdrag, er det essentielt at finde den helt rigtige mæglerløsning. Ejendomsmægleren skal naturligvis fastsætte den korrekte pris, men det bliver også en væsentlig lettere salgsproces, hvis servicen er i top. Derudover skal en god kemi mellem dig som sælger og din ejendomsmægler heller ikke undervurderes.

Hvordan finder du den rette og en troværdig ejendomsmægler?

Troværdighed er alfa og omega, når det det gælder ejendomsmæglere. Derfor er der en række overvejelser, du kan gøre dig, inden du indgår et samarbejde med en ejendomsmægler:

  • Leder du eksempelvis efter en ejendomsmægler i Roskilde kan du bruge nettet til at søge på ejendomsmæglere og boliger i Roskilde. Ud fra din søgning kan du finde frem til tal, der kan afsløre en mæglers effektivitet og troværdighed. Bliver vi i Roskilde, vil du kunne se, hvor mange boliger ejendomsmægleren har solgt i Roskilde, og hvor lang – eller kort – liggetiden i gennemsnit har været. Derudover kan du også finde frem til informationer om tidligere sælgeres tilfredshed med ejendomsmægleren.
  • Der findes mange ejendomsmæglere i Roskilde, men det kan være en fordel at vælge en, der ligger tæt på din bolig. Så er der nemlig god mulighed for, at mægleren har et godt indblik i, hvad lokalsamfundet har at tilbyde.
  • Det er også en god idé at søge efter eventuelle klager over den specifikke mægler. Det kan du både gøre på hjemmesiden for Klagenævnet for Ejendomsformidling og hos Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere.
  • Gå efter en ejendomsmægler, som er medlem af Dansk Ejendomsmæglerforening (DE). Er ejendomsmægleren medlem af denne brancheforening, har mægleren også forpligtet sig til at overholde en række brancheregler. Ejendomsmæglerens medlemskab af DE må derfor også betragtes som et troværdighedsstempel.

Derudover skal du naturligvis have din sunde fornuft med i dine overvejelser. Spørg dem, du stoler allermest på – eksempelvis venner og familie – om de kan anbefale en ejendomsmægler. Forhold dig gerne kritisk til en mægler, og indhent flere tilbud. Det er typisk nemmere at vurdere, om et tilbud er attraktivt, hvis du har noget at sammenligne med.

Hvad skal du bede ejendomsmægleren om?

Når du indgår et samarbejde med en ejendomsmægler, skal du betale et salær. Det er ikke kun en fastsættelse af salgsprisen, ejendomsmægleren bidrager med. Vedkommende kan også give dig en lang række andre services. Derfor er det vigtigt, du beder mægleren specificere, hvad du reelt betaler for. Omfanget af tillægsydelser varierer, alt efter hvilken mægler du vælger. Men som så meget andet hænger kvalitet og pris sammen. Bed om en klarlæggelse af:

  • antallet af annoncer, annoncernes placering og hyppighed.
  • om det er dig selv eller mægleren, der står for fremvisninger.
  • om det er dig eller mægleren, som varetager opgaver efter salget – og hvad disse opgaver indebærer.
  • om det er dig eller mægleren, der giver nøglerne videre til køberen.

Når alt dette er fastlagt, er det vigtigt, det indskrives i formidlingsaftalen.