Det er igen blevet først på året, og det betyder nyt liv til alle dem, som elsker haven. Snart er det nemlig igen tid til at fokusere på, hvordan haven bliver pudset og klargjort til det kommende forår. Artiklen giver dig inspiration til, hvor du kan starte.

For ægte haveelskere er det lidt demotiverende, at de skal gå i flere måneder hen over vinteren, hvor det ikke er muligt at gøre meget væsen af sig i haven. Heldigvis kommer der snart en periode, hvor det bliver meget sjovere at trække i havetøjet og -handskerne. Slutningen af vinteren og starten af foråret er nemlig en periode, hvor man virkelig begynder at få energien tilbage.

Hos Havemandaarhus.dk finder du altid god inspiration til havearbejdet, uanset hvilken årstid det drejer sig om. Det er samtidig en god måde at få nogle af de råd, du måske ikke lige selv tænker på som det første. Det kunne eksempelvis være i forbindelse med hækkeklipning, hvor der er mange gode tips at hente.

Få styr på hækken

Netop hækken er ret naturligt en høj prioritet hos mange. Det er et område, hvor det bare er lækkert at have klaret noget af arbejdet, før den for alvor begynder at vokse. Det kan handle om, at man skal have skåret noget til, så det rent faktisk kan vokse ud, som man ønsker det.

I nogles ører er hækkeklipning en meget stor opgave, og det kan nærmest være svært at komme i gang. Ofte er det dog langt fra så træls, som man først lige havde forudset, og det er et område, hvor man løbende mærker forskellen, når man bevæger sig fremad. Det er ret motiverende, og det giver ofte ny energi til at fortsætte.

Samtidig er en flot og nyklippet hæk noget af det bedste for en rigtig havemand. Der går ofte lidt sport i at have en flot hæk, og forarbejdet starter allerede nu.

Oprydning bør prioriteres

Oprydning af sidste års efterladenskaber er sjældent det mest motiverende. Ikke desto mindre er det noget, man bør prioritere, og man kan lige så godt få det ordnet hurtigst muligt. Optimalt set har man taget det værste i efteråret, så man er lidt klar til at starte på en frisk, men det er ikke altid, man lige får fjernet alle de løse grene, får affaldet kørt væk og generelt får gjort klar til en ny sæson.

Hvis man starter tidligt med oprydningen, kan det føles som en befrielse, at man pludselig har en langt mere brugbar have. Tænk sig at kunne gå i haven i februar, hvor der ikke ligger alt muligt og flyder, og generelt er i vejen for det arbejde, man gerne vil lave.

Plænen skal vedligeholdes

Din græsplæne bør nærmest have højeste prioritet, uanset hvor stor den er, og hvordan den er formet. Græsplænen er et område, som hurtigt bliver rigtig træls at have med at gøre, hvis man lader den stå til. Derfor kan det være en fordel at sætte sig lidt ind i, hvornår det er bedst at slå græsset for sidste gang i vinteren, men også hvornår man skal begynde at slå det igen.

Derudover kan man selvfølgelig gøde sin græsplæne på forskellige måder i løbet af vinteren, så man forbereder den bedst muligt til den nye sæson. Det gør den måske mere livlig eller holder den bedre vedlige. Det er en investering, som måske også vil komme dig til gode i løbet af sommeren, hvor du nemmere kan holde din have flot og stærk. Derfor skal man ikke underkende betydningen af netop forarbejdet.