Fundament

Støbning af fundament er et vigtigt forarbejde på forskellige huse og bygningstyper og er samtidig et betydeligt element for solide vægge og et sikkert bygningsværk. Hvis du ikke har et ordentligt fundament, er kvaliteten af dit hus eller bygning ubetydelig, da det på længere sigt er uholdbart og vil blive ødelagt. Før du bygger til og skal støbe et fundament, hvad enten du ønsker at opbygge det selv eller få professionel hjælp, er der en række ting, der er værd at vide. Hvis du selv ønsker at give dig i kast med et sådant byggeprojekt, er der hjælp at hente for dig her.

Tilladelse til dit støbningsprojekt

Før du giver dig i kast med et byggeprojekt som dette, er det vigtigt at søge tilladelse hos dine kommune. Du skal ligeledes undersøge, om der er særlige forhold, der skal tages hensyn til. Dette kan være forhold som afstand til vejmidte og naboskel. Derudover skal du være klar over, hvilken slags fundament, du ønsker at bygge. Dit byggeprojekt afhænger nemlig af, om du eksempelvis bygger bolig, garage, carport eller lignende. Det sværeste fundament er fundament til boligen, da denne type skal være isolerende og holde kulden ude.

Sådan kommer du i gang

Et fundament skal støbes efter udgravning, skal bygges på en fast bund og være under frostsikring. Et sådant projekt skal nøje tilrettelægges for at sikre et stærkt og holdbart resultat. Før udgravningen er det en god idé at lave en klar plan, udførlige tegninger over projektet og benytte sig af afsætning med snore og pæle, hvor skitse og mål overføres til jord. Det anbefales at markere og hermed tydeliggøre hjørnerne af fundamentet med pæle samt sikre sig, at hjørnerne er vinkelrette, før du tager det første spadestik. Når hjørnerne er sikrede den rette vinkel, laves der galger ud fra hvert hjørne med søm på toppen. En snor snøres fra søm til søm for at afmærke fundamentets omkreds.

Udgravning og støbning af fundamentet

Når afsætningen er opsat korrekt, er du klar til at grave renderne til dit fundament. Dybden skal være på omkring de 90 cm, så der nås en frostsikker dybde. Hvis dybden ikke er frostfri, vil der forekomme sætningsskader, da frossen jord fylder mere end optøet jord. Støbning af fundamentet må derudover ikke udføres på muldjord eller mosejord, da manglende fasthed vil få basen til at synke. Er jorden fast, og har du formået at udgrave lodrette render i siderne, kan du starte din støbning. Alt efter fundamenttype fyldes renden op skiftevis med beton og lecablokke. Fundamentet pudses dernæst af med pudsemørtel, og der benyttes en muremørtel til opmuring.

Professionel hjælp

Har du ikke selv mod på at kaste dig ud i støbning af fundament i privaten, kan du få professionelle folk til at udføre arbejdet for dig. Priserne kan være svære at fastsætte overordnet set, da prisen for støbninger i høj grad afhænger af din personlige opgave, valg af leverandører og materialer. Du kan de fleste steder hente uforpligtende tilbud hjem, før projektet sættes i gang. En vejledende pris med både fjernelse af eksisterende fundament, kloakarbejde, oprydning, udgravning og støbning af fundament samt støbning af gulv ligger på omkring de 40.000 kr. inkl. moms.