Der er mange områder på Danmarkskortet, hvor det nu er muligt at få adgang til fibernet. Bor du selv i et af disse områder og tænker, ”Hvordan er det nu lige, man får det installeret?”, så kan du læse med i denne guide.

Her vil du både blive guidet igennem processen fra start til slut, og du kan læse om, hvilke regler man skal være opmærksom på.

Hvad er fibernet?

Først og fremmest kan det måske være betryggende at vide, hvad fibernet og dette nye rør på din grund egentlig er for en størrelse. Fibernet betyder for dig meget hurtigere internet, da det fungerer som en slags lyslederkabel. Dataene transporteres altså meget hurtigere.

Man kan sige, at fibernet på en måde revolutionerer den måde, man normalt oplever internet og bredbånd på, og med det helt rigtige abonnement får du den største oplevelse. Du kan søge på nettet og hurtigt finde et godt bud på et bredbånd, der passer til dig.

Denne hastighed er altså ikke at undervurdere, og man bør derfor heller aldrig forsøge at installere selve fibernettet selv. Dette skal man have en fagmand til, da fibernettet kan skade øjnene på grund af en usynlig laser, som udstråles. Der er dog visse opgaver, som du selv kan klare.

Sådan graver du fiberrøret ind til dit hus

I samarbejde med kommunen har udbyderen gjort forarbejdet og gravet rør til fiberkabler ned på din vej. Du finder røret ved indgangen til din grund ved en markeringspæl, som er placeret i skellet mellem vejen og din grund.

Det første, du skal foretage dig, er at ringe til udbyderen og fortælle, at du gerne vil starte med at få fibernet. Herefter skal du afhente fiberrøret enten hos udbyderen eller den nærmeste elforsyning.

Dernæst skal du begynde at måle op, hvor stor afstanden fra, hvor fiberrøret starter og til dit hus, skal være. Røret skal igennem væggen i dit hus, så derfor er det vigtigt at vide på forhånd, hvor du gerne vil have fiberboksen til at stå indendørs. Anbring den gerne et tørt sted, og hvor displaylyset ikke er til gene. Husk, at du ikke må bore i væggen og installere fiberrøret, hvis det er mindre end 30 cm væk fra diverse installationer af fx el eller gas.

Herefter begynder du på gravearbejdet. Grav kablet 30-50 cm ned. Fiberrøret må ikke bøjes skarpt, så lad det bøje naturligt, hvis ikke røret skal gå tværs over græsplænen Husk også, at hvis røret skal krydse en gasledning, skal der være 30 cm mellem de to rør.

Dæk det herefter til med et lag jord og læg det medfølgende varslingsbånd over.

I nogle tilfælde borer udbyderen hullet i væggen for dig, så forhør dig gerne på forhånd, så du ikke står med to huller i væggen.

Når du er færdig med at grave kablet ned og op til huset, ringer du til udbyderen. Så finder I i fællesskab en dag, hvor de kan komme og installere, så du snart kan nyde dit nye hurtige fibernet.

På Nordsjælland har YouSee købt de kabler, som DONG i sin tid gravede ned, og der er i det hele taget god sandsynlighed for, at du ender med at anvende TDC / YouSee’s kabler, da de leverer infrastrukturen til en stor del af de danske udbydere. Du kan læse mere om deres teknologi ved at klikke på billedet herunder:

Læs mere på hjemmesiden om bredbånd hos YouSee