Står I over for en familieforøgelse, eller skal junior have et nyt værelse? Uanset hvad anledningen er, er der mange måder, man kan indrette et børneværelse på. Børneværelset er et unikt sted, hvor der skal være plads til leg, fantasi og magiske eventyr. Men hvordan får du den helt rette stemning ind på børneværelset? Og hvad kan du på ingen måder komme uden om, når du skal i gang med indretningen på børneværelset? Vi giver her en guide til, hvordan du indretter det perfekte børneværelse til dit barn?

Alderen har en stor betydning

Når du skal i gang med at indrette børneværelset, er det vigtigste punkt på dagsorden, at du tager dit barns alder med i overvejelserne. Der er stor forskel på, om det er til et nyfødt barn, eller det er til et barn på seks år. Alderen kan påvirke, hvilke former for møbler der skal være i børneværelset, for at det giver mening.

Alderen kan også have en betydning, i forhold til hvor meget barnet skal have lov til at være med ind over indretningen af børneværelset. Lige så snart børn begynder at danne deres egen meninger, er det et godt fingerpeg om, at de kan være med til at beslutte nogle af tingene. Husk dog på, at det stadig skal give mening i rummet. De skal helst ikke løbe løbsk med alt for mange gode idéer.

Sådan starter I

Når I skal i gang med at indrette, er det en god idé at stå i rummet for at gøre sig nogle overvejelser om, hvad der kan lade sig gøre, og hvad der giver mening. Gør nogle grundlæggende overvejelser om, hvilke møbler der skal være i rummet, og hvor de ca. skal stå. Inden I går ud og køber hele børneafdelingen i IKEA, er det en god idé at have målt det hele op. På den måde ved I, hvad der er plads til.

Et af de vigtigste møbler er børnesengen, da den oftest ikke kan undgås på børneværelset. Du kan læse mere om, hvilken børneseng du skal vælge her. Hav fra start en fornemmelse af, hvor sengen skal stå henne. Derefter er det lettere at danne sig et overblik over, hvor der skal være en kommode, skrivebord, legehule eller noget helt andet på værelset.

Hvilke farver skal I vælge?

Det er meget individuelt, hvad man er til af farver. Dette gælder højest sandsynligt også for dit barn. Vi anbefaler dog, at I vælger hvide eller lyse farver til væggene. Det gør det meget lettere at indrette rummet med andre farver, hvis man ønsker det. Børnemøbler og legetøj er typisk kendetegnet ved at kunne fås i alle regnbuens farver. Farver er sjove og fantastiske, men det kan også blive for meget, hvis man kommer ind i et rum med iøjnefaldende farver på væggene, samtidig med der er en masse forskellige farveindtryk fra de andre ting i rummet. Hold væggene og evt. gulvet forholdsvis neutralt i farverne og brug i stedet farverne til møbler og andre sjove ting i børneværelset.

For at få en mere harmonisk udstråling i børneværelset kan man sagtens gå efter et farvetema til indretningen. Er dit barn fx helt vild med blå eller lyserød, kan I finde sengetøj, puder, enkelte møbler, nipsting osv. i den farve. Kunsten er selvfølgelig at finde balancen, der gør, at det ikke virker for voldsomt.

Udnyt rummets størrelse og form

Børneværelser kommer i mange forskellige størrelser og former. Er det et forholdsvis lille børneværelse er det med at holde tungen lige i munden, inden man ender med at fylde al gulvpladsen med et væld af møbler. Det er vigtigt, at du sørger for, at der er god plads at lege på. Det betyder, at der skal være godt med gulvplads, hvor legetøjet rigtigt kan blive rodet frem til den helt store leg. Derudover er det også en god idé at have noget bordplads, hvor man kan sidde og tegne, lege med perler eller lave lektier. Det handler om at skabe flere forskellige områder på værelset, hvor der er plads til at udfolde fantasien, og hvor legen kan få frit spil.