Efterspørgslen på værelser og lejligheder er i top, og mange, specielt unge, kæmper hvert år for at finde tag over hovedet, når de flytter hjemmefra. Hvis du har et værelse eller en ejendom med flere værelser ledigt, kan du altså udleje et værelse eller to til glæde for både dig og lejeren. Lejeren vil selvfølgelig takke dig for at stille et værelse til rådighed, og du kan altså også få meget mere end en økonomisk gevinst ud af det. Måske finder du en ven for livet, eller måske møder du et menneske, der kan vende dine holdninger på hovedet og udvide din horisont. Inden du kan udleje et værelse, skal der dog lige gøres et par indledende manøvrer, som du kan læse meget mere om lige her.

 

Hvad skal et værelse koste?

 

For at kunne udleje et værelse, skal du fastsætte en husleje. Som udlejer har du ikke fuldstændig frie tøjler til at beslutte huslejen – den skal nemlig være, hvad der defineres som rimelig. Det betyder, at du ikke kan sætte huslejen i vejret, hvis værelset eller beliggenheden ikke er pengene værd. Derfor kan man som udlejer sætte sig ind i, hvad folk i samme område tager for et tilsvarende værelse. Hvis huslejen er urimelig høj, kan lejeren klage til huslejenævnet, som vil bede dig betale noget af huslejen tilbage, hvis de også vurderer, at huslejen er for høj.

 

Udarbejd en lejekontrakt

 

Selvom det ikke er lovpligtigt at udarbejde en skriftlig lejekontrakt, så er det helt klart det bedste for både dig og lejeren, så der ikke opstår uenigheder eller uklarheder. Lejekontrakten indeholder typisk helt basale oplysninger såsom navne på både lejer og udlejer, datoen for overtagelse, hvor stort værelset er, og hvilke øvrige faciliteter der indgår i lejen – må udlejer benytte vaskemaskine, cykelskur, gårdhave? I forhold til økonomien fremgår der typisk også en del oplysninger. Hvor høj er huslejen, og hvor tit skal den betales til hvilket kontonummer? Desuden er det rart for lejeren at vide, om forbruget er med i huslejen eller om lejeren selv betaler direkte til selskaberne. Til slut fremgår det typisk, hvor stort et depositum lejeren skal betale samt antallet af forudbetalte huslejer. Loven siger, at de to tilsammen maksimalt må svare til seks måneders husleje. Ofte betaler lejeren dog slet ikke så meget ved overtagelse. Depositum er typisk kun svarende til én husleje, og så er den forudbetalte husleje typisk to eller tre huslejer.

 

Lejeindtægten er skattepligtig

 

Din månedlige lejeindtægt er selvfølgelig skattepligtig, ligesom enhver anden indtægt. Der er dog mulighed for at beregne et fradrag af lejeindtægten, og du kan vælge mellem to forskellige. Det regnskabsmæssige fradrag kræver, som navnet antyder, at du laver regnskab. Med denne metode bliver du kun beskattet af overskuddet og ikke af indtægterne, der går til drift. Bundfradraget er mere simpelt, og går ganske enkelt ud på, at du får et fradrag på 1,33% af ejendomsværdien. Hvis lejen ikke overstiger de 1,33% af ejendomsværdien, bliver du altså ikke beskattet af lejeindtægterne.