varmepumpe

En varmepumpe er en af de nyeste opvarmningsformer til huset, og den giver mange fordele for indeklimaet, din varmeregning og for miljøet. En varmepumpe kører på strøm og anvender energien i luften udenfor til at opvarme dit hus. Pumpen optager varmekilder fra den kolde luft udenfor og anvender energien herfra til at skabe varme. Gennem et lukket kredssystem kan energien fra luften udefra anvendes til at opvarme et kølemiddel, som efterfølgende kan opvarme luft eller vand, der kan anvendes til at opvarme dit hus.

Processen er den samme, som der sker i et køleskab. For at nedkøle et køleskab trækkes alle varmekilderne ud, og de sendes ud på bagsiden af køleskabet. Varmepumpen suger varmekilderne ud fra den koldere luft, som findes udenfor, og disse varmekilder indeholder energi, der kan anvendes til at opvarme huset.

Sådan skabes varmen

Energien, som opfanges fra luften udenfor, anvendes til at få kølemidlet, som findes i varmepumpen, til at koge, fordampe og blive til gasser. Dampene og gaserne sammenpresses herefter ved hjælp af en kompressor, som hæver trykket og derved skabes varmen. Dampen fra kølemidlet afgiver herefter sin varme til kondensatoren, og dampen bliver herefter igen til væske, som kan anvendes igen. Varmen er nu i kondensatoren, hvorfra den blæses ind i huset for at opvarme det pågældende rum. En varmepumpe har en ydre del og en indvendig del. Den ydre del opfanger energien fra luften udefra og sender energien ind i varmepumpen, hvor energien anvendes til at opvarme kølemidlet. Dampene og gasserne fra kølemidlet opvarmer luften i pumpen, hvorefter den opvarmede luft blæses ind i huset via den indvendige del af varmepumpen.

Producerer mere energi end den anvender

Varmepumpen har en energifaktor på 4, hvilket vil sige, at den producerer 4 gange så meget energi, som den selv anvender. Derfor kan den være en god investering, da du kan spare penge på din varmeregning. Hver gang du betaler 1 krone til el for at holde din varmepumpe i gang, så har den produceret varme for 4 kroner. Der kan derfor være flere penge at spare på varmeregningen ved at supplere opvarmningen af dit hus med en varmepumpe.

Ikke nok med at du sparer penge på din varmeregning, så gavner du også miljøet ved at installere en varmepumpe. Pumpen anvender energi fra luften, og det eneste der kræves for at holde en varmepumpe i gang, er strøm. En varmepumpe er næsten CO2 neutral og er i dag en af mest miljørigtige opvarmningsformer.

Fungerer også som køleanlæg

Om sommeren kan det være svært at holde varmen ude, og man kan til tider have brug for at sidde i et afkølet rum. En varmepumpe kan styres ved hjælp af en fjernbetjening eller via en applikation, hvor du let kan justere temperaturen. Temperaturen kan sættes lavere end temperaturen udenfor, og derfor kan en varmepumpe også hjælpe til at nedkøle et rum. En varmepumpe kan dermed hjælpe dig til at skabe et behageligt indeklima hele året rundt.

Luft til luft eller luft til vand

En varmepumpe kan opvarme dit hjem via luft til luft eller luft til vand. Luft til luft modellen er den mest simple, som blæser den opvarmede luft ind i dit hjem. Denne model er let at installere og giver en god opvarmning af et rum ved at blæse varmen ind. Luft til vand modellen skal tilkobles et nuværende varmesystem, hvor varmepumpen kan anvendes til at opvarme brugsvand, vand til radiatorer og til gulvvarme. Installationen af denne er mere krævende, da den skal tilkobles dit nuværende varmesystem. Det er lovpligtigt at anvende en autoriseret KMO montør ved opsætningen, så man er sikker på, at alle installationer foretages korrekt. En opsætning af en luft til vand varmepumpe vil derfor være dyrere, men du vil med denne model også kunne spare penge på din varmeregning og opvarme dit hus gennem dine nuværende radiatorer eller ved hjælp af gulvvarme.

Skal du købe en varmepumpe?

En varmepumpe vil for mange være en klog investering, da den kan nedbringe forbruget på din varmeregning. En varmepumpe behøver ikke at overtage hele din nuværende opvarmning i huset, men den kan supplere og hjælpe til at opvarme dit hus på billigere og mere miljøhensynsmæssig vis. Du behøver derfor ikke at lave hele din opvarmning i boligen om for at kunne spare penge på varmeregningen. Du kan nøjes med at installere en varmepumpe i eksempelvis stue, køkken eller alrum, hvor man ofte færdes og har brug for en god opvarmning.

Hvis du overvejer at investere i en varmepumpe, så kan du hos Scanheat få den nødvendige rådgivning til at vælge netop den varmepumpe, der passer bedst til din hjem.