Garage

Selvom en garage, et loftrum eller en kælder virkelig kan være nyttig, kan det føles som om, at rummene indimellem er til mere besvær end gavn. Tingene hober sig op, og før man har set sig om, er det blevet et rum til alt det rod, der egentlig burde være smidt ud sammen med ting, som man rent faktisk bruger.

1-års reglen

Hvis du ikke har brugt det i et år, skal det ud. Dette kan være en god grundregel, hvis du er typen, som har tendens til at gemme på lidt for mange ting, som du alligevel aldrig får brugt. Denne regel fungerer godt for mange, da den har nogle faste rammer. Samtidig er det let at lave et fast tidspunkt for, hvornår oprydningen skal finde sted – eksempelvis den første weekend i januar, så året startes på en frisk.

Nogle ting er naturligvis sæson- eller periodebestemte, eksempelvis julepynt, udklædningstøj og vinterdæk. Disse ting må være reglens undtagelse. Men det betyder ikke, at man ikke skal forholde sig kritisk til de ting, man lader blive. Der er eksempelvis ingen grund til at gemme på dæk, som alligevel er nedslidte og ikke kan levere et optimalt sikkerhedsniveau. I stedet for at lade de gamle dæk ligge og flyde, kan du i stedet købe nogle sikre, nye vinterdæk.

Små investeringer som kan gøre en betydelig forskel

I et rum som loftrummet eller garagen kan rodet også let hobe sig op, fordi der ikke er de samme omstændigheder. Inde i stuen har vi møbler, reoler og rumdelere til at organisere rodet, mens der typisk ikke er rettet ligeså meget fokus til disse ekstra rum, forståeligt nok.

Men for at gøre rodet mere overskueligt for sig selv, kan nogle små investeringer være givet godt ud på lang sigt. Anvendelige ting kunne være kasser med labels på, så du let kan finde, hvad du skal bruge. Men også skabe og skuffesystemer kan være nyttige, idet man kan have specifikke rum og placeringer til ting, samtidig med at rodet er gemt af vejen, så det ikke er et uoverskueligt rum at være i.

Det kunne jo være …

At jeg fik brug for det her. Eller at mine børn gjorde. Eller mine børnebørn. Selvom det er betænksomt, kan alle de gemte ting hurtigt blive en byrde for dig. For når du så rent faktisk skal bruge noget, som du ved er et sted på loftet, kan du ikke finde det for de mange andre ting.

Her kan løsningen være at sætte et sidste-anvendelsesdato-mærkat på tingene, så du laver en aftale med dig selv om, hvornår det er på tide at skille sig af med disse ting. Her kan det være et system at stille de længst holdbare sække bagerst, hvis størrelsen på dit rum tillader det.

En anden idé kunne være at få en til at hjælpe dig. Her laver I en aftale om, at du har fem eller ti vetokort til ting, som du mener bliver nødt til at blive. På den måde kan det være lettere at mærke efter, hvad du rent faktisk gerne vil beholde, og hvad der er på tide at skille sig af med.