Sponsoreret indhold

Trænger dit hus til nye farver udvendigt? Så kan du gå i gang med projekt facademaling. Måske virker dette projekt imidlertid for stort og overskueligt for dig at klare alene. I så fald er der heldigvis masser af hjælp at hente – find eventuelt en maler i København, der står klar til at hjælpe dig og efterleve dine ønsker til facademaling.

Vælg din facademaling

Først er det vigtigt at finde ud af, hvilken slags facade dit hus har. Hvis det har en facade af mursten, beton eller puds, kan du sagtens benytte dig af facademaling. Er dit hus derimod i fibercement eller træ, anbefales det ikke at male det med facademaling.  

Der findes mange forskellige typer facademaling, og i denne artikel nævnes der fire af de mest normale og gængse typer facademaling til dit hus.

Den første er akrylmaling, der er smudsafvisende og holdbar, og som også kan anvendes, selvom husets facade har været malet tidligere. Den anden er silikatmaling, som er en maling, der er velegnet til de mineralske underlag. Når det mineralske underlag binder sig med malingen, opstår der er en kemisk forbindelse, der nærmest forstener facaden og gør den modstandsdygtig mod al slags vejr. Den tredje er olieemulsionsmaling, der egner sig godt til kalkede facader eller beton. Og den fjerde og sidste er silikonemaling, der på mange måder minder om silikatmalingen, men den er mere stærk og vejrbestandig.

Sådan maler du din husfacade

Det første og vigtigste at gøre, inden du går i gang med at male, er at rengøre din overflade. Det vil sige, at du skal fjerne al snavs og alt skidt fra facaden. Dette kan du gøre med en facaderens og en børste, hvor du gerne må lægge lidt armkræfter i. Det er vigtigt, at du skyller efter med rent vand og lader facaden tørre.

Så er du klar til at dække det til, der ikke skal males. Det kan være vinduer og døre og eventuelle fliser, du gerne vil beholde malingsfrie. Døre og vinduer kan dækkes med malertape, og fliser kan dækkes med et malertæppe, plast eller pap. Hvis din facade er ubehandlet eller nypudset, skal du grunde den. Din grunder afhænger af dit valg af facademaling.

Til sidst er det bare at male. Langs døre, vinduer og andre kanter kan det være en fordel for dig at bruges en pensel, så dit arbejde bliver mere præcist. På de store flader anbefales det, at du bruger en stor rulle godt mættet med maling for det bedste resultat. Det er vigtigt, at du maler i lange, sammenhængende strøg, og at du altid maler en hel væg færdig, før du påbegynder en anden. Dette er den bedste måde at undgå farveforskelle på husets facade.

Hold øje med vejret

Derudover er det en rigtig god ide at tjekke, at din facademaling er vandtæt (det er langt de fleste dog), da dette sikrer dig, at der ikke kommer vand i. Derudover kan du være opmærksom på vejrudsigten. Vejret skal nemlig holde tørt 2-3 dage – både før og efter du maler. Hold også øje med solen, da det anbefales, at du maler i skygge eller overskyet vejr. Den optimale sæson for at male facaden på dit hus er fra slut april til slut september.