Når vi danskere skal slappe af og tage en pause fra hverdagens trummerum, er en tur i et af Danmarks mange sommerhuse et populært valg. Mange vælger at leje sommerhuse forskellige steder i Danmark, men faktisk er der sket en stigning i antallet af folk, der vælger at købe deres eget sommerhus. Salget af sommerhuse er i 2019 på det højeste niveau i mere end et årti. Ikke nok med at vi elsker sommerhuse, er vi altså også blevet vilde med at eje dem selv. Men hvorfor er det populært at eje fremfor at leje?

Nye regler giver bedre råd til sommerhuse

Hvis vi tager den økonomiske del først, så blev det i 2018 muligt at låne op til 75% i realkredit til køb af sommerhus, hvor det tidligere kun var tilladt at låne 60%. Samtidig blev bundfradraget for at udleje sommerhuse hævet, når man udlejer via et udlejningsbureau. Hvis man vil leje sit sommerhus ud, kan man derfor være sommerhusejer uden de store udgifter. Ændringerne betød også, at pensionister nu kun skal eje et sommerhus i ét år, før de må bo i det hele året.

Selvom et sommerhus er en stor udgift, er det altså blevet lettere tilgængeligt at kunne købe et af de mange sommerhuse til salg selv, ligesom man kan tjene mere på at leje sit sommerhus ud end tidligere.

Med egne sommerhuse er vi herre i eget hus

Et lejet sommerhus er bare ikke det samme som at have sit eget. Du er sikkert før trådt ind i et sommerhus, du har lejet, og har fornemmet den uvante lugt og en indretning, der måske ikke lige matcher den, du selv ville have valgt. Det tager lige noget tid at vænne sig til omgivelserne, før du kan slappe af. Du har nok også været på jagt i diverse køkkenskabe for at finde den kniv eller det skærebræt, du lige står og mangler til madlavningen, for så at finde ud af, at det simpelthen ikke eksisterer.

Det kan ganske vist have sin charme at bo i et lejet sommerhus, hvor du er helt væk fra dine hjemlige omgivelser, men hvis du har dit eget sommerhus, kan du indrette det præcist, som du vil. Et sommerhus, som vi selv ejer, fungerer som vores andet hjem. En afslappende oase, hvor vi kan tage hen og koble fra og bare nyde familiens, vennernes eller vores eget selskab. Det er bare rart at kunne slænge sig i den sofa, du selv har valgt, og kunne føle sig hjemme fra første øjeblik.

Egne sommerhuse giver en fantastisk frihed

Hvis du har dit eget sommerhus, kan du altid pakke tasken og køre afsted, når trangen til ferie og afslapning melder sig. Det giver en enorm frihed, at du ikke først skal ind på en bookingside og bruge flere timer på at finde lige netop det sommerhus, der passer til dine behov.

Du behøver heller ikke at holde decideret ferie i sommerhuset – det kan også være, at du bare trænger til en weekend med lidt ro og afslapning. Det står dig frit for at tage en tur i sommerhus, lige når du vil, og du ved, at du har en oase, hvor du kan føle dig hjemme.