Nybyggeri

Listen af ting, du skal have styr på som nybygger, er lang. Byggetilladelser, indhentning af tilbud og energimærkning af huse er blot nogle af de begreber, som du for første gang skal sætte dig ind i. Læs med, og bliv bedre klædt på til det byggeprojekt, du står foran.

Husets ydre

Arkitekturen gælder alt vedrørende dit hus’ ydre. Du har hidtil tænkt, at det vigtigste er at få tag over hovedet, men nu skal du altså også tage stilling til, hvilket tag du ønsker. I samarbejde med en arkitekt skal I skabe hele husets ydre og skelet – hvor mange rum skal huset have, vil I bygge i to etager, og hvor skal hoveddøren placeres. Alt dette skal på plads, inden I kan tage første spadestik på jeres nye byggegrund.

Byggematerialer

I forlængelse af arbejdet med arkitekten kommer en proces, hvor der skal benhårde beslutninger til. I skal nemlig finde ud af, hvilke byggematerialer I vil bruge, så det matcher jeres personlighed og husets stil.

Energimærkning

Dette punkt kan for en nybygger virke meget fjernt, men du kan heldigvis se mere på denne hjemmeside, hvor der er en masse hjælp at hente. Energimærkning af huse går ud på, at husets energiforbrug registreres og kategoriseres efter forbruget per kvadratmeter. Dette gælder også energimærkning for erhverv.

Interiør

Når rammerne for husets ydre er på plads, er det på tide at komme et smut indenfor. I skal nemlig beslutte, hvordan jeres hus skal møbleres. I kommer til at se på interiøret hver dag, så det er ikke uvigtigt, hvad I vælger. Alt fra hvidevarer til døre og skabe skal være funktionelt, men mindst lige så vigtigt er, at I bliver glade af at se på det og bruge det.

Udearealer

Med husets indre på plads er det tid til at se uden for murene og få styr på haven. Alt efter hvilken familie I er, skal I finde ud af, om I vil have en børnevenlig have, eller om I finder jer bedst til rette i et hav af blomster. Der er regler vedrørende, hvordan du må lave hegn op til naboen, og hvordan I får mest ud af terrassen. Uderummet skal komplementere huset, så det sammen danner en samlet enhed.

Økonomi og budget

Dit nybyggeri er formentligt din største investering hidtil, og det er derfor vigtigt at sætte sig godt ind i typerne af lån for at undgå dyre overraskelser. Et utal af låneudbydere står klar til at give dig et lån, men inden du takker ja til det første og bedste, er det en god idé at sætte sig ind i de forskellige betalingsmodeller og boliglån. Hvis du gør det, skal dit nybyggeri nok blive en god investering over en livslang periode.

Byggetilladelse

Sidste trin i forberedelsesprocessen, før I kan lægge den første mursten, er en byggetilladelse. Man skal søge om byggetilladelser, og de kan altså tage lidt tid at få godkendt. Du kan også søge dispensation, hvis du skal bygge noget ekstraordinært. For det meste går processen problemfrit, og du kan begynde opførelsen af dit drømmehus.