Vinduer

Vind og vejr sætter sit præg på dit hus’ ydre, og med tiden trænger dit hus til en renovering. Det er især vigtigt at udskifte dine vinduer, da gamle, beskadigede vinduer kan betyde, at du fyrer for fuglene. Du tænker måske umiddelbart, at det koster dig dyrt at skifte alle husets vinduer ud, men du bør se en sådan udskiftning som en investering med stor økonomisk gevinst.

Du bør skifte dine vinduer ud, hvis der er store skader på vinduesrammen, utætheder i samlingerne, tydelige rustskader, dårlige beslag og gamle udtjente vinduesglas. Foruden de økonomiske overvejelser giver det at skifte dine gamle vinduer ud ligeledes din facade et skarpere, nyere udtryk og forstærker husets helhedsindtryk.

Store varmeudgifter

Der er mange penge at spare, hvis du har de rigtige vinduer. Gamle vinduer, der er dårligt isoleret, giver dig et smæk på varmeregningen. Du ender således med at bruge unødige kroner på varme, som sagtens kunne investeres eller bruges andetsteds. Det kan derfor godt betale sig at skifte gammelt ud med nyt.

Som tommelfingerregel bør vinduer mere end 15 år gamle udskiftes. Hvor meget, der kan spares på en sådan udskiftning, afhænger af glasvalg og –lag. Foruden besparelser på varmeregningen hjælper nye vinduer også på dit indeklima i huset. Med det rigtige valg af vinduer og den rette isolering undgår du træk, kulde og fugt. Fugtskader er enhver husejers værste mareridt.

Vælg de rigtige vinduer

Der er mange overvejelser at gøre, når der skal vælges nye vinduer til dit hus – hvilken type glas er bedst, hvor mange glaslag ønskes der, hvilke vinduesrammer passer bedst til husets æstetik og udtryk, hvilken farve skal vinduerne have, og hvilken vinduestype giver størst økonomisk gevinst? Eksempelvis er termovinduer et bedre økonomisk valg end koblede ruder, hvorimod de koblede ruder typisk holder længere tid.

Er dine nutidige vinduer 1-lags glas, kan du med stor fordel skifte ud med flere glaslag, da 1-lags glas typisk er skyld i fugt, kondens og skimmelsvamp. At skifte gammelt ud med nye energivinduer har en række store fordele. Du kan eksempelvis vælge glas med indbygget solafskærmning, så solens stråler ikke beskadiger dine møbler og billeder i hjemmet. Du kan også købe vinduer med naturlig ventilation i rammen, vinduer med varmekanter og lyddæmpende glas. Find dine kommende vinduer og udregn prisen for vinduesskift på denne hjemmeside.

Skift vinduer selv?

Når spørgsmålet falder på, om du selv kan skifte dine vinduer ud, er svaret umiddelbart nej. Har du god erfaring med tømrerarbejde, kan du muligvis selv ordne et sådan husprojekt, men ellers bør du søge professionel hjælp. At skifte vinduer kræver stor præcision og er langt sværere, end det ser ud. Vinduerne skal sidde rigtigt, holde tæt og være godt isoleret.

Det er altid muligt at hente tilbud hjem, og der er for det meste penge at spare, hvis du skifter alt på en gang. Vælg en håndværker med godt omdømme, gerne anbefalet af familie, venner eller nabo. Husk ligeledes, at det ikke nødvendigvis er den billigste løsning, der er den bedste.