House for sale

De fleste vil før eller senere komme til at stå i en situation, hvor boligen skal sælges. Dette er dog en proces, der for de færreste er lige til, da der er en lang række ting, som man skal have styr på både før, under og efter salget. En lang række gode råd er derfor det, som rigtig mange har brug for i forbindelse med deres salg.

Få din bolig vurderet

Som det allerførste i salgsprocessen skal du have vurderet din bolig. Sådan en vurdering kan du få hos alle mæglere, og i de fleste tilfælde er det helt gratis. I sådan en salgsvurdering vil du mange gange få udarbejdet en række salgspriser med tilhørende estimeret salgstid. På den måde har du mulighed for at vælge den løsning, der passer dig. Foruden dette vil mange også give dig gode råd til, hvordan du kan forbedre boligen og hermed øge salgsprisen. Ofte er denne vurdering fuldkommen uforpligtende.

Minimer dit ansvar som sælger

Som udgangspunkt har du som sælger på handelstidspunktet ansvaret for mangler, der er skjult ved den ejendom, du sælger. Dog kan du gøre dette ansvar mindre ved at få udarbejdet en tilstands- og elinstallationsrapport og efterfølgende hente tilbud på samtlige ejerskifteforsikringer. Læs mere her om prisen på en tilstandsrapport. Som sælger kan du her tilbyde at betale halvdelen af den billigste efterskifteforsikringspræmie og herefter klargøre, at du som sælger ikke længere skal stå med mangelsansvaret. Nogle mangler kan ikke fraskrives, og det gælder blandt andet de mangler, der findes på selve grunden.

Som sælger kan du desuden kun stå til ansvar for mangler i en periode på 3 år, efter at køber bliver gjort opmærksom på rettigheden til at tillægge dig som sælger ansvaret for denne periode.

Gør boligen attraktiv

Inden du sætter din bolig til salg og inden fremvisningen under salget, skal du gøre dig nogle overvejelser om, hvorvidt du kan gøre din bolig mere attraktiv. Det kan være, at der er nogle ting, som trænger til en opgradering eller forbedring. Sådanne ændringer på boligen kan i visse tilfælde også være med til at øge prisen.

De almene ting, som du kan give dig i kast med, er at male vægge og loft hvide. Det er nemlig det, der gør hjemmet mest attraktivt for køber, da de så selv kan forme deres fremtidige hjem, som det passer dem.

Desuden er der også nogle småting, som du kan gøre inden fremvisning i form af at rydde op, pudse vinduer og have noget lækkert stående fremme til de potentielle købere. Det gælder om at få boligen til at tage sig ud så godt som muligt og give de potentielle købere en ide om, hvilke muligheder der er i netop din bolig.

Mægler eller på egen hånd

Du skal overveje, om du selv vil stå med boligsalget, eller om du vil hyre en mægler til at klare jobbet for dig. Der er fordele og ulemper ved begge dele, og det er derfor lidt af en smagssag og afhængigt af ens økonomiske situation. Fordelene ved at gøre arbejdet selv er, at det kan gøres noget billigere end med en ejendomsmægler. Modsat er fordelen ved en ejendomsmægler, at der her er større chance for, at du får din bolig solgt.

Styr på dokumenterne

Når du skal sælge din bolig, skal du have en aftale med banken, hvor du forklarer salgsplanerne. Hvis planerne står til at give et overskud, skal du have bankens accept. Det er yderst vigtigt, at du efter dit møde med banken har nogle klare aftaler på bordet, så der ikke råder nogen tvivl fra parternes side. Foruden aftalen med banken er der en lang række dokumenter, som du skal stifte bekendtskab med. Disse er et energimærke, som udregnes af en energikonsulent på baggrund af en række komponenter. En Tilstandsrapport og elinstallationsrapport – også kaldet en el-rapport – forsikringsdokumenter, ejerlejlighedsskema, andelsboligforespørgsel, tingbogsattest/ejendomsdatarapport og BBR-ejermeddelelse.

Parcelhusreglen

Parcelhusreglen er den regel, der i de fleste tilfælde gør det muligt at sælge en bolig skattefrit. Dog skal du opfylde det krav, der hedder beboelseskravet, før denne regel kan træde i kraft. Kravet går ud på, at du i en periode skal have brugt boligen som beboelse. Før i tiden var denne periode på to år, men i dag er der ikke en fast regel for perioden, da det blot er blevet vedtaget, at en kortere periode er rigelig. Dette beboelseskrav gælder både for helårsboliger og sommerboliger.

Foruden denne periode spiller grundens areal også en rolle. Som hovedregel må grundarealet ikke være større end 1.400 kvadratmeter for at være omfattet af parcelhusreglen, men med en godkendelse kan ejendomme over dette areal også sælges skattefrit.

Vær åben for et kompromis

Salg af boligen er en forhandling. Ikke alle potentielle købere vil være enige i den pris, som du alene eller i selskab med en mægler har fastsat, og du vil derfor med stor sandsynlighed opleve en række bud, der er en del under den fastsatte pris. Det er vigtigt, at du sætter dig selv en minimumsgrænse – gerne i samarbejde med en mægler, så du er sikker på, at denne grænse er realistisk. Hvis ikke du sætter dig selv sådan en grænse, kan du ende med at sælge huset til en alt for lav pris, hvilket kan ende med at give dig et stort underskud. Når det er sagt, er det også vigtigt, at du er åben over for de bud og kompromisser, som de eventuelle købere kommer med. Der er nemlig en god chance for, at I i fællesskab finder en brugbar og reel løsning.

Vær ærlig

Det, der er allervigtigst igennem salgsprocessen, er, at du sørger for at være ærlig hele vejen. Ærlighed betyder meget for køber, og ved at være ærlig er der en god chance for, at du undgår at ende med at stå i en større knibe efter salget. Hvis ikke der har været ærlighed omkring boligen i løbet af salget, vil køber før eller senere opdage løgnen eller det usagte og herefter trække dig som sælger med ind i billedet igen. Derfor er de ærlige handler altid de bedste handler.